İNSTAGRAM

İNSTAGRAM
hayatcemresi_ instagram

بسم الله الرحمن الرحيم

بسم الله الرحمن الرحيم
(İnsanları) Allah'a çağıran,iyi ve faydalı iş yapan ve "Ben müslümanlardanım" diyen kimseden daha güzel sözlü kim vardır?
Fussilet suresi 33.ayet

Kutlu Doğum Programları ile Yerleştirilmeye Çalışılan Soft Peygamber Algısına Reddiye

Henüz 29 Yaşında Hakka Yürüyen bir Şehid'in Dilinden Muhteşem Bir Sohbet

26 Eylül 2010 Pazar

TABİİ MAYALI CEVİZLİ EKMEK

            
          Yüceler yücesi Rabbimin adıyla başlarım…

     Cumanız mübarek işleriniz hayır olsun…

    “Kitabı okumakta olduğunuz halde, insanlara iyiliği emredip kendinizi nasıl unutursunuz? Artık aklınızı başınıza almayacak mısınız?”

                                          Bakara sûresi ( 44.ayet)

     “Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyi niçin söylüyorsunuz? Yapmayacağınız şeyi söylemeniz, Allah katında büyük gazaba sebeb olur.”

                                           Saf sûresi ( 2-3.ayetler)

      Ebû Zeyd Üsâme İbni Zeyd İbni Hârise  radıyallahu anhümâ  şöyle dedi:

      Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’ i şöyle buyururken işittim:

      “Kıyamet günü bir adam getirilir ve cehennem ateşine atılır. Bağırsakları karnından dışarı çıkar ve onlarla birlikte değirmen döndüren merkeb gibi döner durur. Cehennem halkı onun yanına toplanırlar ve derler ki:

    

— Ey filân! Sana ne oldu? Sen iyiliği emredip kötülükten nehyetmez miydin?

 O kişi de:

     — Evet, iyiliği emrederdim, fakat kendim yapmazdım, münkerden nehyederdim, fakat kendim yapardım, der.”

     Buhârî, Bed’ül-halk 10; Müslim, Zühd 51

     Ayetlerin ve hadis-i şerifin açıklamalarını 

buradan okuyabilirsiniz.

     Bizim evin belki en çok sevilen ekmeği oldu cevizli ekmek.Uzun zamandır arşivimde bekleyen bu tarifimi yayınlamak bu hayırlı güne nasip oldu.Dışarıdan maya gerektirmeyen,evimizde yaptığımız yoğurttan elde ettiğimiz tabii(ekşi) maya ile yapabileceğimiz çok lezzetli bir ekmek olan cevizli ekmek tarifimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

 

MALZEMELER:

*1 büyük su bardağı,evde yaptığımız  

yoğurttan elde edilmiş koyu kıvamlı ayran

(evde yoğurt yapımı ve püf noktaları için buraya bakınız) 

 

hazır yoğurtların 

ekşime özelliği olmadığı için hazır yoğurtla maya elde edemeyiz,

*1 tatlı kaşığı toz şeker,

*1 tatlı kaşığı tuz,

*eşit miktarda 7 su bardağı ( un miktarını istediğiniz kadar azaltıp çoğaltabilirsiniz,benim ekmeğim resimde görüldüğü gibi büyük bir ekmekti,) karışık,tam buğday unu,kepekli un ve normal un,

*ekmeğimizi pişireceğimiz kabı yağlamak için 2 yemek kaşığı zeytinyağı,

*1 su bardağı elde iri parçalar halinde kırılmış ceviz içi,

*ele yapışacak miktarda bir hamur olacak şekilde ılık su.

YAPILIŞI:

-Ayranımızı evimizin sıcak bir yerinde ağzı kapalı olarak ekşiyinceye kadar bekletiyoruz.

-Ekşiyen ayranımıza unumuzdan bir kaç kaşık ilave ediyoruz,krep hamurundan biraz daha katı bir hamur yapıyoruz,içine tuzunu ve şekerini de atıyoruz,iyice karıştırıp 

yine ağzı kapalı olarak aynı yerde bekletiyoruz,

-hamur mayalanıp kabarınca kalan un ve ılık su ile ele yapışacak kıvamda ekmek hamurunu yoğuruyoruz,

-hamura değmeyecek şekilde,hamurun  üzeri kapatılır  ,  

yoğurt yaparken yaptığımız gibi üzerini  sarıyoruz ki mayalanıp kabarsın en 15-20 saat bekleyebiliriz.

-Hamurumuz mayalanıp iki katına çıkınca cevizi ilave edip yeniden yoğurarak hamurun her tarafına cevizi dağıtıyoruz,

-zeytinyağı ile iyice yağlanmış oval bir borcama döküp yayıyoruz(hamur, aktardığımız pişirme kabının yarısını geçmemeli çünkü iki misli kabaracak),yine üzerini kapatıp borcamın boyuna

 gelinceye kadar kabarmasını bekliyoruz,isterseniz bu işlemi hızlandırmak için fırında 75 derecede ağzı kapalı olarak bekletip  kabartabiliriz.

-Bu işlemi yaparken dikkat edeceğimiz husus üzerine kapattığımız tepsinin kabaran hamura yapışmamasına dikkat etmek.Kabaran hamurun üzeri açılır 200 derece  orta ısıdaki fırında 1 saat kadar ağır ağır pişirilir.Pişince soğutup kesilip servis yapılır.

 

       Tabii maya ile ekmek yapmak çok zaman ve sabır gerektiren bir iştir,ancak lezzeti ve tamamen doğal ve sağlıklı oluşu bu çabaya değer niteliktedir,eğer işe tatlı bir yoğurtla  başladıysanız 5-6 gün belki 1 hafta ekmeğinizi elde etmeniz için geçecek süredir,eğer ayranınızın beklediği yer  sıcaksa bu süre daha kısa olabilir,yazın da bu süre kısalabilir.

     Elde ettiğiniz mayalanmış hamurdan yumruk kadar ayırıp bir saklama kabında ağzı kapalı olarak buzdolabında bekletirseniz bir dahaki sefere bu hamuru maya olarak kullanabilirsiniz,ancak 2-3 ekmekten sonra mayanızı tazelerseniz ekmekleriniz daha güzel olur.Fazla kullanılan bu tip maya her ekmekte biraz daha fazla ekşilik veriyor bu yüzden mayayı sık sık tazelemek en güzeli…

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

HERKES YORUM YAPABİLİR,
siteniz veya bloğunuz yoksa ,profil seçin bölümünden Adı/URL yazan kısma tıklayın ,Ad yazan kısma adınızı ve soyadınızı yazın,
(yorumlarınızda iki isim kullanmanız,aynı isimle yazan diğer kardeşlerimizle karıştırılmamanız için önemli)
URL kısmını doldurmasanız da olur,yorumunuzu yazıp,

" YAYINLA "

yazısına tıkladığınızda yorumunuz gelir,ilginize çok teşekkür ederim.

KUR'AN IŞIĞINDA ÖLÜM, KIYAMET, AHİRET.....Mutlaka dinleyin...

BU SİTEDE YER ALAN KONULAR

Translate

Blog Archive

yasal uyarı

Protected by Copyscape DMCA Takedown Notice Search Tool HAYATCEMRESİ Adlı sitede yayınlanan tüm içerik hayatcemresi2.blogspot.com'a aittir.Hiçbir şekilde izinsiz kullanılamaz.
 
Copyright © HAYATCEMRESİ - Blogger Theme by BloggerThemes & freecsstemplates - Sponsored by Internet Entrepreneur